Bilgiler

Tırnağın özellikleri ve amaçları

Tırnaklar kavrayabilir, kesebilir ve yırtabilir. Çizmek, küçük şeyleri açmak ve toplamak için pratik bir alet olarak kullanılabilir. Ayrıca parmak uçlarını korur ve parmak tabanı hassasiyetini arttırır.

Tarihte, tırnaklar hem faydalı bir araç hem de savunma aracı olarak hizmet ettiler. Daha sonra, Çin mandarinlerinin tuhaf uzun tırnaklarında olduğu gibi, kültürel işlevler kazandı.

Günümüzde tırnaklar halen işlevsel amaçlara hizmet etse de, kişinin görünüşünün ayrılmaz bir parçası olmuştur. Erkek ve kadınlar, tırnak bakımı ve düzenine daha fazla önem vermektedirler.

Tırnak nedir?

Tırnak, tırnak kökünde üretilip sertleşen epidermik hücreler, yani keratinden oluşan, boynuzsu, esnek bir plakadır. İnsan vücudundaki bu en büyük keratin katmanının oluşumunu çeşitli faktörler etkiler: genetik yapısı, beslenme, sağlık (tırnak durumu iyi yansıtır), çevre vb.

Keratin dışında kükürt, selenyum, kalsiyum ve potasyum gibi mineral tuz konsantrasyonları da içerir.

Tırnağın ana bölümleri nedir?

Matriks

Matris, tırnak tabanındaki canlı bölümdür. Burada yeni hücreler gelişir ve tırnak katmanını oluşturmak için eski "ölü" hücreleri ileri iter. Bu hücrelerin kalitesi ve sağlığı, matrisin ötesinde ilerledikçe tırnağın genel durumunu belirler.

Matris, tırnak dokusunun üretimi ve gelişmesi için gerekli olan beslenmeyi sağlayan sayısız kan damarı ve sinirle desteklidir.

Burası, tüm tırnak yapısının en narin kısmıdır ve kötü muamele ile kolayca zarar görebilir. Herhangi bir kaza veya darbe, normal uzamayı engelleyebilir ve tırnak yüzeyinde renk değişimi, çukur veya diğer düzensizliklere neden olabilir. Ciddi yaralanma sonucu kalıcı hasar meydana gelmedikçe bunlar sonra yenilenir.

İnsan vücudunda meydana gelen her şey tırnak ile ilişkilendirilebilir. Doğum, yüksek ateş, pnömoni vb. hastalıkların etkileri lunula üzerinde oluşan ve tırnak yüzeyine yayılan oluklara dönüşebilir. Psikolojik şoklar bile matrisi etkileyebilir, pürüzler veya derin oluklar şeklinde tırnağın yüzeyinde görünebilir.

Tırnak yatağı

Tırnak yatağı, matrisin devamıdır. Tırnak plağı için bir destek yatağı olarak görev yapar, tırnak sağlığı, rengi ve dokusu üzerinde hayati bir rol oynar. Tırnak plağı, matristen parmak ucunun tırnaktan ayrıldığı noktaya kadar bir dizi bağlantı sırtı ile tırnak yatağına birleştirilir.

Lunula veya yarım ay

Tırnağın tabanında açık renkli yarım ay şekilli lunula veya yarım ay, matrisin görülebilen tek kısmıdır. Her zaman belirgin değildir. Genellikle başparmakta görünür, küçük parmağa doğru küçülür veya kaybolur.

Tırnak plağı

Tırnak plağı, lunula'dan serbest uca kadar tırnağın görünen kısmıdır. Matriste üretilen, kan veya sinir içermeyen, sıkıştırılmış kemik hücrelerinden oluşur.

Normalde soluk pembe renkte olup, sıcaklık ve diğer fiziksel koşullara bağlı olarak beyaz veya mavimsi hale gelebilir. Tırnak plağı tek bir parça gibi görünse de aslında nem ve yağ ile birbirinden ayrılmış üç kattan oluşur. Bu katmanların yapıları değişikti. Dış tabaka en sert,tırnak yatağına yapışmış olan iç tabaka en yumuşaktır.

Tırnak ucu veya serbest uç

Tırnak ucu veya serbest uç, tırnak yatağının serbest kısmıdır ve parmak ucunun ötesine çıkıntı yapar. Bu tırnağın en savunmasız kısmıdır ve darbe, yanlış törpüleme vb. nedeniyle kolayca hasar görebilir.

Tırnak eti

Tırnak eti, tırnak plağını çevreleyen bir zardır ve tırnağı sertleşmeye karşı korur. Tırnak eti sürekli olarak eski hücreleri giderir ve yenilerini üretir. Bu doku yumuşak ve esnek olmadığında tırnağın yüzeyine doğru büyüyebilir ve hoş gözükmez. Şeytantırnaklarına ayrılabilir ve hatta tırnak uzamasına engel olabilir.

Tırnak nasıl uzar?

Tırnak, epidermisin, yani cildin dış katmanının bir parçası olan matriste üretilir. Keratinizasyon adı verilen süreçte sertleşir ve kalınlaşırken, tırnak yatağına bağlantısı azalır ki bu lunula'nın beyaz rengini açıklar. Uzama devam ettiği sürece tırnak daha ince hale gelir ve pembemsi bir ton alıp tırnak yatağına sıkıca yerleşir.

Kişiye göre değişen uzama hızına bağlı olarak, tırnağın tam gelişimi 3 ila 5 ay alır.

Tırnaklar genellikle yazın, kıştan daha hızlı ve daha güçlü bir şekilde uzar ve sağ elini kullanan kişinin sağ elinde, sol elini kullanan bir kişinin sol elinden daha hızlı uzar. Gebelikte uzama oranı da daha hızlı olabilir.

Sağlıklı tırnaklar ve dengeli beslenme

“Ne yerseniz osunuz” bilinen bir sözdür ve şüphesiz ki tırnaklar kişinin beslenmesini yansıtır. Beslenme eksiklikleri yalnızca tırnakların normal şekilde uzamasını engellemekle kalmaz, aynı zamanda en sık beliren sorunlardan ikisine, zayıflık ve kırılganlığa neden olur.

Vitaminler, kalsiyum ve mineraller, güçlü, sağlıklı tırnakların uzaması ve bakımı için özellikle önemlidir.

Vejetaryen diyet, hayvansal proteinleri barındırmaması nedeniyle dengesizliğe yol açtığından tırnakları zayıflatabilir. Benzer şekilde, dengesiz bir kilo verme diyeti tırnak sağlığına zararlı olabilir.

Yıpranmış tırnaklara neler sebep olur?

Sağlık problemleri ve beslenme yetersizlikleri tırnağın uzamasını engelleyebilir, hastalık ve beslenme sağlam tırnakların durumunu etkileyebilir. Ortaya çıkan hasar kısa süreli olabilir ancak derhal ilgilenilmelidir. Sağlık kaynaklı sorunlar için nitelikli bir doktor veya dermatoloğa yönlendirilmelidir.

İçsel sebepler

Genel olarak, tırnak matrisine kan ulaşmasını azaltan herhangi bir dolaşım sorunu, uygun beslenmeyi ve normal gelişmeyi engeller. Tırnakları etkileyebilecek diğer sağlık sorunları glandüler bozukluklar, kötü metabolizma, alerji, anemi, kalsiyum, bazı amino asitler ve diğer gerekli besin maddelerinin eksikliğini içerir.

Dışsal sebepler

Sağlıklı bir tırnak aşağıdaki durumlarda zarar görebilir:
  • çözücüler, güçlü deterjanlar ve diğer temizlik ürünleri ile doğrudan temas,
  • güneş ışığına veya kuru atmosferik koşullara aşırı maruz kalma,
  • sert bir nesneye karşı aşırı bastırma veya şiddetli darbe,
  • ojenin tırnak yüzeyine, koruyucu ön cila katının koruması olmadan direkt uygulanması.

Çoğu tırnak problemi, özel olarak formüle edilmiş MAVALA bakım ürünlerinin kullanımı ile hafifletilebilir.