Genel konular

Eller, sadık dostlarımız…

Yaşamımızda ellerin ne kadar önemli olduğunu düşünün! Birçok şey olabilirler: acı veren darbelere karşı kalkanımız; dokunma ile ifademiz; konuşmaktan kaçındığınız bir kelimenin yerine kurtarıcımız veya sıfırdan başlamak için dayanağımız.

Hiç günde kaç kez, ellerinizi maruz bıraktığınız zorlukları saymayı düşündünüz mü? Örneğin, şartlara göre bazen soğuk, bazen sıcak, bazen de buz gibi soğuk su ile yıkadığınızı düşünün. Ya da ısıtmalı sıcak bir odadan açık havanın buz gibi soğukluğuna geçmenin etkisini düşünün.

Aktif günlük hayatın bir parçası olan zorlayıcı şartları dikkate aldığımızda, ellerin kızarık, çatlamış ve kuru hale gelmesi şaşırtıcı değil.

• Tabii ki doğanın kendi savunma yöntemleri var. Elin günlük zorluklara karşı ilk bariyeri, normal iklim değişikliklerine karşı doğal bir koruma sağlayan ince bir hidrolipidik tabakadır. Bu yağlı bariyer modern yaşamda sadece sınırlı bir direnç sağlar. Her gün bu tabaka bir veya daha fazla tamamlayıcı ürünle yeniden yapılandırılmalıdır… ve bizim iyi ürünlerimiz var! Tek yapmanız gereken elinizin ihtiyaçlarına uygun olanını bulmak.

El olağandışı bir iletişimcidir. Onun serbest hareketleri, kelimelerin yerini alabilecek jestler yapmamızı sağlar. Elin becerisi sayesinde, el sinyalleri ve evrensel Sağır ve Dilsiz Dili oluşturuldu. Görme engelliler de kör alfabesini okumada, son derece hassas parmak uçlarına güvenirler.

Ellerin anatomisi

Kemikler

El, kolun uzantısıdır ve iskeletini oluşturan üç kemik grubunu ayırt edilebilir: karpallar, metakarpallar ve falankslar. Bilek, dört küçük kemiğin (karpal) oluşturduğu iki gruptan oluşur. Birinci grup, önkolun ulna ve radius kemiklerine eklemlerle bağlanır. Daha küçük grup bilek ve parmaklar arasında bulunan beş metakarpal ile eklemlidir. Metakarpallar ve parmak kemikleri arasında eklemler vardır.

Parmakların isimleri: Auricular (küçük parmak); Digitus Annularis (yüzük parmağı); Digitus Medius (orta parmak); İşaret parmağı ; Pollex (başparmak). Bunlar, falankslar olarak adlandırılan çeşitli boyutlarda üç kemikten oluşur. Başparmağın ise sadece iki falanksının bulunması dikkat çekicidir.

El kemikleri

El parmaklarında bulunan küçük kemikler

El tarağı kemikleri

El bileği kemikleri

Önkol kemikleri

Önkol kemiği

Dirsek kemiği

El kasları ve tendonları

Elin çok karmaşık ve hassas hareketler yapabilmesine imkan sağlayan çok karmaşık bir kas ve tendon sistemi vardır. Kaslar iki ana gruba ayrılabilir: yüzeysel ve derin. Bunlar ekstansör kaslar, fleksör kaslar ve ulnar abdüktörlerdir. Esnek kaslar avuç tarafında bulunur ve dorsal tarafa gerilir. Her parmağın kendi kasları vardır ve her kas tendonlarla kemiğe bağlıdır. Elin iç tarafında, başparmak kası tenar eminans, ve küçük parmak kası hipotenar eminans, avuç içinde birleşir. Bu birleşme, baş parmağın diğer parmakları karşılayabilmesine imkan sağlar. Ayrıca işaret veya küçük parmağınızı tek tek kaldırma yeteneği insan eline özgü karakteristiklerdir.

Kan dolaşımı ve sinirler

Elde, üzerinden geçen iki temel damar, radyal ve ulna nedeniyle, bol miktarda kan kaynağı vardır. Bu damarlar, önkollarda, ismini aldığı radius ve ulna kemiklerinin yanında bulunur. Birçok sinir, kasları harekete geçirir ve elin cildi boyunca yoğun olarak yayılan duyusal korpüsküller, bir cismi, onun boyutunu, ısıyı, soğuğu, nemi, şekli vb. algılamada duyarlılık kazandırır.

MAVALA el bakım programı

Ellerimizin derisi, yağ bezi ağının zayıf olması nedeniyle çok hassastır. Bu nedenle kolayca kurur. Dahası, ellerimizi yeterince korumadan sık sık deterjanlara, güneşe ve diğer temizlik ürünlerine maruz bırakırız. Bu faktörlerin yanı sıra zararlı güneş ışınları ellerimizin dehidrasyonunu hızlandırır. Bu ürün yelpazesi MAVALA tarafından ellere bakım ve güzelleştirme sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Ellerinizi pürüzsüz ve sağlıklı hissedeceksiniz. Bu bakım programı, hiyaluronik asit ve ipek amino asitler içeren aktif doğal bileşenlere dayanır. Bu bileşenler sürekli nemlendirmeyi sürdürmek için birlikte etki gösterirler.